«

»

Dec
21

Sony: Zonie(t)!

Hoe een film in deze roerige tijden het nieuws kan beheersen. Sony is het gelukt. Het bedrijf dat al jaren gebukt gaat onder rode cijfers heeft nu een volgend debacle te verwerken. Volgens IMDB hebben ze de beste film ooit uitgebracht, maar ook meteen de minst winstgevende.
Dat Sony chantabel is, is een onderbelicht aspect. De buitgemaakte informatie bevatte nogal wat compromitterende gegevens, naast inloggegevens van gebruikers. Het eerste is schokkend; het geeft een verziekte bedrijfscultuur weer (een kweekvijver voor ‘Snowden-achtigen’ – personeel dat uit onvrede de gaat lekken). Het tweede is tevens schokkend want het toont des temeer hoe kwetsbaar klantgegevens kunnen zijn. Security wordt nog een heel issue in de komende jaren. Wellicht keert het schip de wal nog eens: altijd en overal online blijkt zo’n feest nog niet te zijn. De securitywapenwedloop is moeilijk te winnen zonder blijvend grote offers te leveren.

TheInterview

De “bewakers van de vrede” dreigen met bomaanslagen. Het klinkt net zo logisch als IS de ware islam wil vestigen door het koppensnellen van elk andersdenkende. Wat te doen?  Chantage en terreur is iets wat de westerse open samenleving kan overkomen, maar wat is het alternatief? Feit is dat we op krachtig leiderschap zitten te wachten zonder de democratische verworvenheden kwijt te raken. Pappen en nathouden werkt niet meer. Toegeven aan chantage is ongewenst; in een dergelijke wereld moeten we niet willen leven. Het vertonen van de film, niet in het reguliere circuit, is de enige optie. . Lek de film digitaal (op een server in Noord-Korea) zodat iedereen het kan “bewonderen”. Wellicht ziet de Kim-clan daar uiteindelijk ook nog de humor van in (na het vertonen staat de film vast niet meer in de top 100 van IMDB) . Ze zijn niet de eersten en ook vast niet de laatsten die (onschuldig…) te kijk gezet worden.