«

»

Mar
05

I am British, why should I?

Het is alweer een tijdje geleden dat wij bezig waren met een zéér uitdagend ICT-project. Het idee was zijn tijd ver voor uit en mislukte mede op dat punt daar potentiele klanten het niet snapten en dachten dat de markt altijd hetzelfde zou blijven. Als we nu met hetzelfde voorstel zouden komen, zou iedereen het snappen en wellicht roepen dat iets dergelijks al op een of andere manier bestaat. Binnenkort hebben wij weer een dergelijk project, dit keer goed communiceren en hopen dat het aanslaat. Dit keer eerst de klant, dan het product (in volle omvang).

Het mooie van uitdagende projecten is dat iedereen mee wil werken aan de ontwikkeling ervan. Toentertijd, maar ook nu (hoewel het nu op de arbeidsmarkt andere tijden zijn dan 5 jaar geleden). Uurloon speelt veel minder een rol als uitdaging aanwezig is, als de makers trots kunnen zijn op wat ze presteren. Potentiele eer maakt dat mensen buitengewone prestaties willen leveren. Die eer hoeft nog niet eens henzelf (ten volle) deel te vallen. Werken voor een uitdagend doel en daarin een prestatie leveren is voldoende.

Voor de nieuwe uitdaging werk ik samen met een geniale kerel die half Engels is. Zijn ouders wonen al meer dan 35 jaar in Nederland. Thuis bij hem knoopte ik een praatje met zijn moeder aan. Verrassend genoeg kwam er geen woord Nederlands uit. Ze sprak die taal niet, met als argument: “I am British, why should I?” Het mensje, dik in de tachtig, leefde als het ware nog met het idee dat Queen Victoria de scepter zwaaide. Dement was ze niet, maar meegegaan met de tijd was ze ook zeker niet. Toch zette die oude vrouw mij aan het denken. Was dit niet die trots die nodig is om te komen tot ongekende prestaties? Was dit niet de houding die nodig is om voor een hoger doel ongekende inzet te leveren? Kijk eens naar de wereldgeschiedenis te beginnen bij de Grieken, wat leverden zij als klein volkje niet voor een ongekende prestaties. Neem de Romeinen, de Spanjaarden, de Fransen, de Britten (ja ook die), en ja, hoe fout ook, de Duisters. Kijk naar het verleden van Amerika: nationalisme, inzet, trots en mogelijkheden. Kijk naar China, daar gebeurt het! Mensen willen er (voor) werken omdat er vooruitgang geboekt wordt, mogelijkheden geschapen worden, grenzen beslecht worden. Kijk nu naar Nederland, waar zonder leiding en zwak beleid de put alleen maar dieper wordt. Het geld is op! Maar is dat wel het probleem? Wie zou er bijvoorbeeld in zijn eigen buurt niet om niet de plantsoenen willen onderhouden – een klus zonder uitdaging? Nu, als daar al gegadigden voor zijn, hoeveel te meer voor uitdagend werk, nationale trots, ongekende prestaties? Een eng idee? Nee, valt mee. De Franse badplaats Fréjus is genoemd naar een Romeinse generaal, Lelystad naar iemand die op een andere manier land “veroverde”. Bied de mogelijkheden, de kansen, en geef trots en eer terug, dat is alles.