«

»

Jun
13

Das leben der anderen

ICT heeft veel mogelijkheden geschapen, dat bleek wel weer eens toen Edward Snowden zijn verhaal deed. Verbaasd zullen de meeste ICT-ers niet geweest zijn, geschokt wellicht wel. Heel je digitale leven ligt open en bloot, en aangezien alles digitaal is tegenwoordig, ligt dus heel je leven open en bloot.
Verrassend waren de diverse reactie, hij (Snowden) zou een held zijn. Maar ook een landverrader zijn, staatsgeheimen prijsgeven. De journalist van de Gardian zou zelfs achter de tralies moeten en dat allemaal in landsbelang. Veiligheid heet dat, bescherming. De reacties op een dreiging lijken bedreigender dan de dreiging zelf. Geen maatregelen als schoolkinderen afgeslacht worden, maar wel draconische maatregelen als er een bom afgaat met buitenlands luchtje: een hele stad plat, alle communicatie onderscheppen en doorzoeken. Het is niet duidelijk of de NSA misbruik gemaakt heeft van alle digitaal opgeslagen gegevens, maar duidelijk is dat de kans daarop, nu of in de toekomst, praktisch 100% is. Met geld en macht als drijfveer acht ik de kans op geen misbruik verwaarloosbaar klein.

Waar dat eindigt weten we maar al te goed, vraag dat onze Oosterburen maar eens, mocht iemand nog twijfelen. In dat land waren de bewoners zo’n 70 jaar geleden niet bang voor de bombardementen van de geallieerden. De kans om slachtoffer te worden (afgezien van bezit), was minimaal. De kans om slachtoffer te worden door in opstand te komen tegen het toen heersende regime was nagenoeg 100% – er heerste een totale controle. Wie dat niet kan bevatten moet maar eens naar de geromantiseerde film kijken met de titel “Das leben der anderen”, een voorzetting van de uitwassen van het naziregime. Ik zal David Brooks van de New York Times een kopie sturen, wellicht schrijft hij er nóg een column over.
Wat nu? Geld pinnen? Berichten digitaal versleutelen? Of gewoon doorleven. Kies maar, een wapenwedloop wordt het gegarandeerd.