«

»

Sep
02

Bespotify

Het gaat eindelijk weer wat beter met de muziekindustrie. Na jaren. De hoofdschuldige, de computer, blijkt nu de helpende hand te bieden om de markt weer een beetje op de plaat te zetten. Opvallend is dat een bedrijf als Spotify de reddende engel blijkt te zijn. Muzikanten blijken pas wat te verdienen als hun nummers honderdduizenden keren opgevraagd worden, maar dat schijnt het probleem niet te zijn, blijkbaar. De slogan luidt: “altijd overal je favoriete muziek”. En ja, dat slaat aan. Uren worden er verspild met het beluisteren van muziek die jaren, eeuwen oud is. De mens vindt het prachtig. De Beatles, nu ook op je telefoon, onderweg. Leuk, maar hadden we dat al niet eens eerder gehoord, de Beatles?

Dit jaar op vakantie naar een openluchtmuseum geweest, een groot museum, een heel land. Cuba. 50 jaar communisme, 50 jaar stilstand. Voor toeristen fantastisch. De bevolking lijkt niet ongelukkig, maar veel perspectief is er niet. Je salaris staat bij de geboorte al vast, tenzij je het land ontvlucht of op een of andere manier “bijsprokkelt” met fooien uit het toerisme.

Een kennis van mij had zijn zakenreis voorrang moeten geven op zijn vakantie en kwam in een voormalig communistisch land terecht. China, Shanghai. Toen ik hem sprak was het eerste wat hij zei: “Net een openluchtmuseum”. “Wat, China? Shanghai?” vroeg ik. “Nee, Nederland”, was zijn schokkende antwoord. 30 jaar economische hervormingen. Beduusd zocht ik, na ons gesprek, mijn favoriete nummer “Yesterday” op.